Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet
Glad kvinna med en blå handuk om håret sitter hemma framför en dator

Privatekonomi - tips och analyser

Här kan du ta del av analyser, rapporter och tips om privatekonomi och finansiell hälsa.

Vi är privatekonom Arturo Arques, hållbarhetsekonom Madelén Falkenhäll och ungdomsekonom Julia Hofvendahl. Vi granskar och analyserar hur politiska beslut och ändrade förutsättningar påverkar dig och din ekonomi.

Aktuellt - information och tips kring din privatekonomi

 • 2024-02-12 08:45

  Unga vuxna ser ljusare på sin ekonomi – men får mindre pengar kvar

  Unga vuxna ser mer positivt på sin privatekonomi jämfört med andra åldersgrupper, men beräkningar visar att många unga kommer få mindre kvar att leva för 2024. Studenterna kommer däremot få det bättre i år. Det visar beräkningar från Swedbank och en undersökning från Kantar Medias Sifopanel.

 • 2024-02-06 07:30

  Hushållens ekonomi 2024: Ljusning i sikte – men ännu ett år med sämre ekonomi för barnfamiljer

  Med två jobbiga år i backspegeln kan 2024 bli året när ekonomin vänder för många hushåll. Men det gäller inte alla. Barnfamiljer och arbetslösa ser ut att tappa upp till 1 600 kronor i månaden i köpkraft. Det visar Swedbank och sparbankernas rapport om hushållens ekonomi 2024. 

 • 2024-01-12 08:00

  Allt fler som närmar sig pension oroar sig för att den inte ska räcka

  Oron för pensionen ökar bland de som är 55 år och äldre. På tre år har de som oroar sig för att pensionen inte ska räcka ökat från 51 till 65 procent. Nära hälften uppger också att de inte kommer att ha råd att göra sådant de hade tänkt som pensionär. Bland kvinnor är oron särskild stor. Det visar en undersökning som Kantar Sifo gjort bland 55-66-åringar på uppdrag av Swedbank. 

 • 2023-12-13 08:00

  Många håller igen på julhandeln och skär ner på utgifterna inför 2024

  Trots signaler om lågkonjunktur ökar optimismen om den egna ekonomin bland svenska hushåll. Men det pressade kostnadsläget gör att många skär ner bland sina utgifter och planerar att hålla igen både på årets julinköp och på sin konsumtion under nästa år. Det visar en undersökning från Kantar Medias Sifopanel på uppdrag av Swedbank och sparbankerna. 

 • 2023-11-22 08:00

  Swedbank Boindex: Bostadspriserna har sannolikt inte nått botten

  Efter sex kvartal med sjunkande värden vände Swedbank Boindex upp under årets tredje kvartal. Lägre bostadspriser samt lägre el- och uppvärmningskostnader är förklaringen. Fortsatt stigande bolåneräntor talar för att bostadspriserna ännu inte nått botten. 

Senaste rapporterna

Privatekonomer Arturo Arques, Madelén falkenhäll och Julia Hofvendahl

Koll på plånboksfrågor

Få koll på de privatekonomiska frågor som debatteras, analyseras och aktualiseras just nu.

Kvinna sitter ute med en kaffe latte vid ett bord och jobbar på sin laptop

Privatekonomiska tips på enkel svenska och engelska, personal finance in English

Finansiell hälsa

Med koll på ekonomin kan man öka sin trygghet och frihet. Vårt index för finansiell hälsa mäter människors förmåga och kunskap om vardagsekonomi, sparande, lån och ekonomisk trygghet. Läs mer här.

Hållbart sparande

Hållbart sparande innebär att du placerar dina pengar så att de på ett positivt sätt påverkar miljö och klimat, men även främjar hållbarhet utifrån ett socialt och ekonomiskt perspektiv. Genom att spara hållbart kan du vara med och bidra till en hållbar utveckling av samhället och världen.

Rådgivning - när du vill få hjälp

Vill du få koll på hur din ekonomi mår och få konkreta råd för hur du kan komma i gång med ett sparande? Eller se över din ekonomi i stort? Då kan det vara en bra idé att gå igenom en rådgivning - helt kostnadsfritt.

Självbetjäning

Händelser i livet

Vill du läsa mer? Här har vi samlat artiklar med tips och råd, för olika händelser i livet.