Hoppa till huvudinnehåll

Årets hållbara företag

Vårt eget pris för hållbart företagande. 

Som lokal sparbank vill vi bidra och påskynda utvecklingen till ett mer hållbart samhälle. Genom att bedriva en verksamhet som gynnar en hållbar utveckling ekonomiskt, socialt, ekologiskt och med en hållbar bolagsstyrning, är vi övertygade om att vi tillsammans med övriga näringslivet kan göra skillnad i arbetet för en mer hållbar framtid.

Vi har därför instiftat vårt eget pris ”Årets hållbara företag”. Priset uppmärksammar lokala företag som på ett engagerat sätt bidrar till ett hållbart samhälle – och vill inspirera fler att göra hållbarhet till en naturlig del av sin affärsmodell.

Vinnaren av priset Årets hållbara företag får 10 000 kr att använda till ytterligare hållbarhetsinsatser.

Skurups sparbank går igenom de nominerade och väljer genom en kommitté ut vinnaren.

Tidigare vinnare av priset

Gissholm Mat & Event vann 2025

I år vann Gissholm Mat & Event priset med motiveringen:

Årets vinnare är en förebild inom det cirkulära och har i uppbyggnaden av sitt företag valt att investera i begagnat istället för nytt där det går och på så vis spara på miljön. Utöver detta prioriterar han närodlade ingredienser och råvaror samtidigt som han försöker tillhandahålla en stor del vegetariska alternativ till sina kunder, vilket är positivt för klimatet.

Vi fick oss en trevlig intervju och en kopp gott kaffe tillsammans med Dan Olsson som driver företaget:

Ditt företag Gissholm Mat & Event fick vårt pris Årets hållbara företag i år, stort grattis! Du jobbar aktivt med ett hållbart tänk, varför är det viktigt för dig?

- För mig är det självklart med hållbarhet. Varför köpa nytt när så mycket redan finns på andrahands-marknaden? Just köksmaskiner kan man hitta för bra pris och i ett fint skick om man bara letar, jag har gjort många fynd som till exempel en av ugnarna och vår espressomaskin. Jag tycker det är viktigt att ta vara på det som finns. Ofta ser jag möjligheterna och hur man kan göra om eller reparera som det skulle behövas. Det är roligt också, kreativt! Sen älskar jag naturen och letar gärna både matvaroa och dekorationer där.

Gissholm Mat & Event erbjuder catering men säljer också periodvis matlådor för avhämtning. Och ingen i Skurup har väl missat de fantastiska surdegsbullarna som säljs på söndagsmorgnarna? Hur kom det sig att du startade företaget?

- Jag jobbade som köksmästare på kryssningsfartyg innan men kände att jag ville starta eget inom restaurang. Jag är född i Skurup så det var naturligt att starta det här.

Vad har du för framtidsplaner?

- Att lugna ner mig, haha! Jag har många projekt igång och driver förutom Gissholm även ett företag som riktar sig mot bröllop och ett inom fastighetsbranschen. Jag vill landa och jobba vidare med de olika delarna.

Dan står utanför sitt företag
Bröd och bullar i närbild
Detalj på köksutrustning i rostfritt

För att kunna bli nominerad ska följande krav vara uppfyllda:

Företaget:

  •  Har en långsiktig affärsmodell.
  • Ska vara en god förebild för andra företag samt följa god affärssed.
  • Ska vara välskött, ha en solid ekonomi och uppfylla sina skatteskyldigheter. 
  • Har integrerat de tre perspektiven social, miljömässig och ekonomisk hållbarhet i sin verksamhet.
  • Tar ett långsiktigt ansvar för den egna verksamhetens påverkan på branschen, samhället och ekosystemet.
  • Ska kunna uppvisa minst två hela bokslut.
  • Har sitt säte eller huvuddelen av sin verksamhet i Skurups kommun.

Vill du veta mer?

Kontakta mig så hjälper jag dig.

Gustav Thulin
Tel: 0411-53 67 40
Mail: 

Gustav Thulin