Tack vare Skurups Sparbank och miljonen har de nu en mobil mustpress som alla boende i Skurups kommun kan ta del av.

– Detta hade aldrig varit möjligt utan det fantastiska stöd vi fått av Skurups Sparbank, säger Robert Aveling som ligger bakom projektet Mer Must Skurup.

Idén till ett musteri kom till för flera år sedan när Robert Aveling kände att han ville göra någonting åt det stora äppelöverskottet. Han skaffade sig en handpress och en vevhanterad kross, men insåg snart vilket tungt jobb det var.

– Det är synd att slänga så mycket äpplen varje år och det går att ta tillvara på dem.

2017 satte vi i Slimminge Byalag ihop ett projekt där vi bjöd in kommunens invånare att själva pressa sin frukt hos oss, det har varit väldigt uppskattat, säger Robert Aveling.

Skurup Sparbank och Miljonen har stöttat satsningen vid flera tillfällen de senaste fyra åren och den senaste investeringen har gjort musteriet mobilt och självförsörjande på vatten och el.

– Bidraget gör att vi nu kan ställa upp vår press på olika ställen i Skurups närområde och intresserade kan komma dit med sina rabarber, päron eller tvättade äpplen och själva pressa dem i vår press. Därefter åker de hem med sin egen must, gjord på trädgårdens frukt.

Mer Must Skurup och Slimminge Byalag har ett antal pressdagar under året, den som har äpple eller päron att pressa tar med den tvättade frukten och betalar sedan 20 kr per pressomgång (40 kg frukt) och därefter två kronor per liter pressad frukt.

Ett bra äppelår pressar Robert Aveling och vännerna i Slimminge byalag närmare 700 liter must men det är alltid tillgången på frukt och allmänhetens intresse för att pressa must som styr.

– Musten håller i flera år i frysen utan att tappa i smak, säger Robert Aveling

–  Tack vare Skurups Sparbank har nu Skurups äppelodlare njuta av sin egenpressade must år efter år.

Är du intresserad av att pressa din egen must? Håll utkik på Facebooksidan @musteriskurup.