Hoppa till textinnehållet
Aktivt val

Tack för detta året.

Vi vill tacka för året som gått, ett år präglat av coronapandemin som har påverkat oss alla på olika sätt. Nu är det viktigare är någonsin att både ta hand om sin ekonomi, sig själv och varandra. Här får du bland annat läsa tips inför årsskiftet, om hur du kan få bättre koll på din ekonomi och aktuella erbjudanden.

Tips inför det nya året

2020 har präglats av en pandemi som inte tar hänsyn till våra drömmar och mål eller ett årsskifte. Men även om coronaviruset har förändrat mycket för oss behöver vi fortsätta sätta mål och drömma. Det är kanske viktigare än någonsin. I tider som dessa blir det tydligt hur viktigt det är att skaffa sig bra koll på sin ekonomi, göra en budget och, om möjligt, bygga en buffert som du kan använda om det oväntade händer.

Vad gäller årsskiftet kan det vara en god idé att du ser över vad du kan behöva göra innan vi skriver 2021, till exempel:
 • Betala för årets eventuella rot- och rut-tjänster före årsskiftet. Du kan göra avdrag för totalt 50 000 kronor. Du kan få skattereduktion för arbetskostnad för reparation, underhåll samt om- och tillbyggnad (rot) och för hushållsnära tjänster (rut). Värt att veta är att från och med nästa år utvidgas rut-avdraget till fler tjänster och det sammanlagda taket för rut och rot höjs till 75 000 kr. Dock kan man få maximalt 50 000 kronor i skattereduktion för rot-avdrag.
 • Om du vill ändra vart avsättningen till din tjänstepension går behöver du göra det före årsskiftet.
 • Om du har sålt aktier och fonder under 2020 kan det vara bra att se över om du sålt med både vinst och förlust. Du kan nämligen kvitta de kapitalvinster du gjort mot kapitalförluster samma år och på så sätt minska skatten. Detta gäller dock inte sparande på ett investeringsparkonto (ISK) som istället schablonbeskattas.Schablonintäkt på ISK kan däremot kvittas mot ränteutgift eller mot 70 procent av en kapitalförlust på sparande utanför ISK.

Jul och nyår är tid för lite extra omtanke. Det mest omtänksamma vi kan göra i år är att påminna varandra om att det är tillsammans vi kan bromsa spridningen av covid-19. Hur vi agerar nu spelar roll för när vi kan återgå till att göra det vi sett fram emot, men som pandemin satt stopp för.

Vi önskar dig en fin avslutning året och ett gott nytt 2021!

Vi finns här för dig

 • Just nu ber vi dig att i första hand göra dina ärenden i appen och internetbanken istället för på ett bankkontor. Men om du behöver besöka oss, tänk då på att:

  - Bara komma om du är helt frisk. Stanna hemma om du har förkylnings- eller influensasymptom eller träffat någon som är smittad av covid-19.

  - Undvik att ta med dig sällskap in, vi tar emot ett begränsat antal i våra lokaler.

  - Håll avstånd till andra i banklokalen, minst 1,5 meter.

   

  Ta hand om dig. Och varandra.

   

 • Visste du att du själv kan ta fram kontoutdrag för de två senaste åren i appen eller internetbanken? Behöver du kontoutdrag upp till tio år bakåt i tiden kan du beställa det via Chatta med oss i appen och internetbanken. Skriv Beställ kontoutdrag och följ stegen.

 • Alla behöver juridisk hjälp ibland. Exempelvis när du blir sambo, vid en skilsmässa eller när någon går bort. Juridiska tjänster skapar trygghet för dig samt dina nära och kära. Ta hjälp av vår familjejurist genom att boka tid för juridisk rådgivning via formuläret.

 • Att få sin identitet kapad blir allt vanligare. Med tjänsten ID-skydd, som Swedbank och sparbankerna erbjuder via vår samarbetspartner cxLoyalty International AB, får du tips om hur du kan förebygga och upptäcka en identitetsstöld. Du kan även få hjälp att begränsa en eventuell ekonomisk skada om olyckan varit framme.

  ID-skydd

  Minska risken att drabbas av ID-bedrägerier

 • Då kan Utgiftskollen i appen hjälpa dig att enkelt hålla koll på dina utgifter. Dina utgifter samlas utifrån kategori och du får överblick vad du lägger dina pengar på. Till exempel kan du se dina basutgifter och rörliga utlägg och hur många småköp du gör. Aktivera Utgiftskollen i appen, du hittar den i menyn.

  Utgiftskollen

  Få bättre koll med en budget

 • Vi tycker alltid att det är trevligt att träffa våra kunder, men i coronatider är digitala ärenden vår bästa vän. Det skyddar både dig och medarbetarna på kontoren. Och du kan göra mer än du kanske tror helt själv, i appen eller internetbanken. Läs mer här  där du hittar mer information för de vanligaste ärendena.