Att förverkliga sin idé och bygga bolag är inte bara en dans på rosor.

Caroline Walerud, medgrundare av 3D/AI-bolaget Volumental, vet.

”Det är en massa kriser. Man kommer stöta på personer som inte gillar ens idé, som tycker att man borde ta ett vanligt jobb. Det kommer vara så mycket krångel längs vägen”, säger hon.

För att i nästa andetag konstatera:

”Men entreprenörskap är det roligaste sättet att jobba på som jag vet. Att få jobba med kul människor i häftiga projekt, och lösa riktiga problem.”

Och just för att hylla entreprenörskap har Swedbank lanserat andra omgången av sin entreprenörstävling Swedbank rivstart, där tio vinnare får upp till 500 000 kronor och ett skräddarsytt affärsutvecklingsprogram.

Tävlingen Rivstart - Gör din affärsidé världen lite bättre? 

Förra året satt Caroline Walerud med i den meriterade jury som valde ut de vinnande bidragen. Även om varje entreprenörsresa såklart är unik tycker både hon och Johan Kreicbergs, företagarekonom på Swedbank, att man ändå kan ringa in några faser som många bolag går igenom.

Youtubers riskerar låg pension - artikel från En bättre framtid

* Flera studier kring företagarnas välmående finns refererade i Larsson och Thulin (2017): Life satisfaction of necessity and opportunity entrepreneurs in 70 countries. Working Paper 2017:55. Entreprenörskapsforum

Lyssna på vår podd - Låt oss prata - företagande: Jimmy Östholm, Vélosophy