Hoppa till textinnehållet

Första boendet - så funkar det

Smiling woman at an outdoor party

Är du ung, kanske student, och ska köpa egen bostad? Att köpa eget är roligt och spännande, men kan även upplevas som lite snårigt. Särskilt om det är ditt allra första bostadsköp. Här har vi samlat vanliga frågor och svar. Mycket är faktiskt enklare än vad man tror!

 1. Var börjar jag?

  Något som är bra att ha i bakhuvudet är att du behöver betala minst 15 procent av priset kontant – den så kallade kontantinsatsen. Det kan handla om ganska mycket pengar, och därför är det viktigt att du börjar spara i god tid. Om du gör upp en genomtänkt budget brukar sparandet gå mycket lättare.

  Börja spara direkt
  Räkna ut hur mycket du kan låna

 2. Vad avgör vilken ränta jag får?

  Många upplever lånemarknaden som en djungel, där det är svårt att förstå varför man får en viss ränta. En förklaring till detta är att bankerna ofta sätter räntan individuellt. Den individuella räntan bestäms utifrån en rad olika faktorer, till exempel hur din ekonomi ser ut och hur stor del av din bostad du betalar kontant.

 3. Vad gör jag om pengarna inte räcker?

  Om du inte har pengar till en viss bostad, till exempel för att kontantinsatsen blir för hög, bör du först fundera över om du kan tänka dig ett billigare boende. Kanske kan du välja något som är lite mindre eller ligger i ett annat område? Går inte det kan en lösning vara att samäga bostaden ihop med någon annan, till exempel dina föräldrar.

 4. Hur går själva köpet till?

  Före köpet

  Först och främst gäller det att hitta en bostad som passar dina behov och din budget. Börja gärna gå på visningar, så får du en bra uppfattning om bostadsmarknaden och vad du kan få för dina pengar. Tänk på att det kan uppstå budgivning och att slutpriset därför kan bli högre än utropspriset. Sätt ett tak för dig själv för vad din bostad får kosta.

  Räkna ut hur mycket du kan låna

  Hitta en mäklare för dina frågor om den lokala bostadsmarknaden (fastighetsbyran.se)

  När du tror att du kommer att köpa bostad inom den närmaste tiden är det dags att ansöka om lånelöfte. Det är ett löfte från banken om hur mycket du får låna för att köpa bostad, och alltså inte knutet till en viss bostad. Lånelöftet gäller i sex månader, hittar du inte din nya bostad inom denna tid behöver du skaffa ett nytt lånelöfte. Kom ihåg att du också själv behöver räkna på din ekonomi, så att den går ihop även efter köpet.

  Ansök om lånelöfte

  Under och efter köpet

  Börja med att bestämma hur mycket du kan tänka dig att köpa din bostad för, så slipper du fatta det beslutet under tidspress. När du hittat en bostad som känns rätt kan det vara dags att lägga ett bud.

  Därefter kommer mäklaren att ta kontakt med dig. Om det blir budgivning stämmer mäklaren sedan kontinuerligt av med dig och de andra budgivarna, tills någon av er har vunnit budgivningen.

  Kontraktsskrivning brukar ske inom kort, ofta redan samma dag. Innan du skriver kontrakt, kontakta banken för att söka lån på det specifika objektet.

  Det är viktigt att undersöka bostaden du ska köpa mycket noga så att det inte döljer sig kostsamma fel. Din mäklare kan hjälpa dig att hitta en besiktningsman som gör en professionell bedömning. När du köper bostadsrätt är det viktigt att titta igenom föreningens ekonomi.

  Därefter har du kontakt med banken för att teckna ditt lån. En viktig fråga då är om du vill ha bunden eller rörlig ränta, eller en kombination. Båda har sina för- och nackdelar. Med bunden ränta har du tryggheten att du vet vad du betalar varje månad, medan du med rörlig ränta har större flexibilitet – om du till exempel skulle vilja lösa in ditt lån eller byta bank.

  Rörlig eller bunden ränta - vad ska jag välja?

Lyssna vår podd

Första bostaden, hur ska du tänka när du skaffar den? Det får du svar på i "Låt oss prata", Swedbanks podd om privatekonomi.

Första lyan

Vem kan jag prata bolån med?

Kontakta oss på telefon så får du hjälp med allmänna frågor och att hitta rätt. Måndag-tors kl. 09.00-17.00 och fredagar kl. 09.00-13.00.

 

0411-53 67 00

 

Om du vill prata med en rådgivare som kan utgå från din ekonomi - boka ett möte på vårt bankkontor!

Boendekollen - mer än bara bolån

Glöm inte att gå igenom hela din livssituation när du köper ny bostad. Med Boendekollen får du överblick över hela din boendeekonomi.

 

Boendekollen - köpa bostad

Vad ska jag mer tänka på?

Se till att ha en buffert

Kom ihåg att du själv måste se över din ekonomi, så att den fungerar även efter bostadsköpet. Räcker pengarna om du behöver renovera eller köpa nya möbler?

Försäkra dig själv och ditt hem

Kom ihåg att du behöver en försäkring för bostaden. Om du vill kan du teckna den direkt via oss, vi förmedlar försäkringar från försäkringsgivaren Tre Kronor Försäkring AB. Och har du rätt försäkringar om du blir sjuk eller arbetslös?

Vad betyder orden?

När du köper en bostad stöter du på många ord som ibland inte är alldeles enkla att förstå. Här förklarar vi de vanligaste begreppen.