Vi finns här för dig
Claes Mononen
Företagsrådgivare
Nu har vi snart facit för växtodlingsåret 2023. Kyla, torka och regn har tärt på resultaten samtidigt som krig, räntehöjningar och den svaga kronkursen påverkar priserna på allt från spannmål till insatsvaror och kapital.
– Det är tuffa och ovissa tider. Mitt bästa råd är att du ska dra nytta av våra specialister. De kan hjälpa dig att hantera dina ekonomiska risker och göra det bästa möjliga av en svår situation, säger Ulf Möller, segmentsansvarig på Skog och lantbruk på Swedbank.
Vädrets makter har lantbrukare alltid ödmjukt fått böja sig inför, men nu råder det ovisshet på ovanligt många fronter samtidigt. Vad händer med räntan? Hur påverkar världsläget spannmålspriserna och vart är kronkursen på väg?
– Även om det mesta är osäkert finns det saker du kan göra för att stabilisera situationen. Mitt råd är att du ska prata med våra specialister. Det finns verktyg för att minska de ekonomiska riskerna. Låt oss hjälpa dig att använda dem på rätt sätt, säger Ulf Möller.
Stäm av dagsformen. Hur känsligt är läget? Vad har du för marginaler? Hur är flödet med pengar in och pengar ut? Hur påverkar de ökande räntekostnaderna din verksamhet?
Kronkursen är historiskt låg i förhållande till euron. Fundera på om du ska valutasäkra en del av EU-stödet.
Det kommer en tidpunkt när det är en god idé att binda, åtminstone en del av de rörliga lånen. Se till att ha en tät dialog med banken om vad som är bäst för dig.
Med terminsavtal kan du sälja din skörd, eller delar av den, till ett i förväg fastställt pris. En strategi när det gäller till exempel höstvete kan vara att sälja 25 procent efter etablering och 25 procent efter övervintring.
Kontakta din spannmålshandlare för mer information.
Insatsvaror är dyra. Kanske ska du köpa en del nu och resten i vår? Gör en budget för dina inköp och stäm av den mot flödet av pengar ut och pengar in.